24
velj

8. konferencija Društva agrarnih ekonomista Slovenije

U Mariboru na Fakultetu za kmetijstvo in biosistemske vede 22. i 23. veljače održana je tradicionalna, ovaj puta 8. po redu, konferencija Društva agrarnih ekonomista Slovenije.

Ovaj skup, kome je prisustvovalo oko 80 osoba, pod nazivom RAZVOJNI VIDIKI PRENOSA ZNANJA V SKUPNI KMETIJSKI POLITIKI (SKP) PO LETU 2020, tražio je odgovor kako ubrzati transfer znanja korisnicima tj. poljoprivrednim proizvođačima.

Na skupu su, osim agrarnih ekonomista, sudjelovali svi pozvani raspravljati na ovu važnu temu kao što su  predstavnik Ministarstva poljoprivrede, predstavnici Sveučilišta i visokoškolskih ustanova koji školuju agronome, predstavnik srednje poljoprivredne škole, Savjetodavne službe, Zadružnog saveza itd.

Boje hrvatskih agroekonomista „branili“ su Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta iz Zagreba te David Kranjac s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, kroz diskusiju ali i kao koautori radova. Grgić je bio u prilici o očekivanjima Hrvatske od nove ZPP govoriti i za dvije TV kuće Slovenije.

Na početku se, u vremenu pozdrava, skupu obratio i Ivo Grgić koji je nazočnima zaželio uspješan rad u ime predsjednice HAED-a Marije Cerjak te u svoje osobno ime. Spomenuo je dugogodišnju suradnju dvaju nacionalnih društava koja se sve više intenzivira u području doktorskih studija ali i sve većem broju zajedničkih radova. Grgić je naglasio i želju agrarnih ekonomista Hrvatske da nove generacije ne budu „analitičari turbulentnog razdoblja kroz koji prolazi poljoprivreda i ruralni prostor Hrvatske“, nego da budu oni koji će tim procesima upravljati i neke negativnosti predskazati.

Na skupu je prikazano ukupno petnaest radova koji su izazvali, uobičajeno, žučnu raspravu.

Posebno zanimljiva rasprava se vodila na okruglom stolu „Brez znanj agrarne ekonomike ni razvojnega preboja v kmetijstvu in na podeželju“. Vrlo kritički se govorilo o odgovornosti u lancu transfera znanja „odozgo prema dole“. U sklopu rasprave, Grgić se osvrnuo na manjak praktičnih, primjenjivih znanja na fakultetima jer „odlazak u IF i kvartile obrnuto je proporcionalno praktičnom doprinosu razvoju poljoprivrede“ te da „nedostaju klasični razvojni centri“ ali i ako postoje, najčešće su stepenica ambicioznim za odlazak u  „akademsku hladovinu“.

Druženje je nastavljeno i neformalno do kasno u noć, a sve svjedoče i fotografije. Barem one koje se smije prikazati.

Ogroman doprinos konferenciji kao organizator, urednik Zbornika i drugog je dao doc. dr. sc. Jernej Prišenk kojemu se i ovom prilikom zahvaljujemo.

Priredio

Ivo Grgić