13
svi

IZVJEŠĆE S KONFERENCIJE – THE GIN IS IN

U ponedjeljak, 29.4.2019. održana je 3. studentska konferencija pod nazivom „The Gin Is IN“. Konferencija je održana na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Agronomskog fakulteta i Hrvatskog agroekonomskog društva (HAED). Organizatorice konferencije bile su studentice druge godine diplomskog studija Agrobiznisa i ruralnog razvitka – Lea Brkić, Martina Atelj i Kristina Deronja pod vodstvom dr.sc. Marine Tomić Maksan.

S obzirom na brzorastući trend konzumacije gina, cilj konferencije bio je studentima približiti mogućnosti proizvodnje craft gina. Gosti predavači su objasnili načine proizvodnje, trendove i mogućnosti uspješnog plasiranja craft gina na tržište. Uspješni proizvođači craft gina dali su pozitivan primjer studentima, te ih motivirali u razmišljanjima o samozapošljavanju.

Na konferenciji je bilo pet predavača – doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj, Hrvoje Lindić, Marijana i Mario Bošnjak, Tomislav Anadolac i Filip Presečki.

Na samom početku, voditeljica Martina Atelj pozvala je dekana Fakulteta, prof. dr. sc. Zorana Grgića, koji je uvodnim govorom pozdravio sve goste, izlagače i organizatore. Potom je predsjednica HAED-a, prof.dr.sc. Marija Cerjak zaželjela uspješnu konferenciju.

Nakon uvodne riječi dekana i predsjednice HAED-a, konferenciju je otvorio doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj koji je detaljno opisao tehnologiju proizvodnje gina. Nakon njega o trendovima među potrošačima govorio je Hrvoje Lindić iz Butterfly effect destilerije sa svojim Rhapsody dry ginom. Naglasio je kako sve više potrošača gina gleda vizualni dojam u čaši, dakle nije više „IN“ klasični gin-tonic sa kriškom limuna, nego su danas popularni razni tonici s okusima i začini koji daju dodatni vizualni dojam u čaši.

Nakon njega, o putu do uspjeha govorila je Marijana Bošnjak, supruga nositelja OPG-a Bošnjak. Svojim predavanjem naglasila je kako nije bitan cilj, nego putovanje ka tom cilju. Njihov uspjeh krenuo je malim koracima u kućnoj proizvodnji piva, te nakon toga destiliranjem piva dobili su gin koji su nazvali MB72. Nadalje, nakon kratke pauze izlaganje je nastavio Filip Presečki sa svojim ginom Luftbremzer. Njegovo izlaganje bilo je usmjereno na marketing i promociju gina. Presečki smatra kako je za uspjeh na tržištu najbitnije imati dobru priču koja stoji iza same proizvodnje i naravno promociju. Zadnje izlaganje održao je Tomislav Anadolac iz destilerije Duh u boci sa svojim Old Pilot’s ginom, njegova tema izlaganja je bila usmjerena na trendove u proizvodnji gina. Anadolac je objasnio da gin seže iz daleke povijesti te da se prvobitno koristio kao lijek skupa sa tonicom jer su oba imala ljekovita svojstva, te od tuda potječe to sljubljivanje baš tonica sa ginom. Naravno, danas imamo razne kombinacije koje ovise o preferencijama i ukusu potrošača.

Na samom kraju konferencije, izlagačima su podijeljene zahvalnice, nakon čega je uslijedilo degustiranje gina hrvatskih proizvođača!