20
ruj

IZVJEŠĆE S RADIONICE – Climate change impact on agriculture in Croatia

Genillard & Co. izvješće https://www.genillard-co.com/2020/10/07/agriculture-risk-metrics-workshop-in-zagreb-croatia-on-22nd-september-2020/

Molimo sudionike radionice da ispune priloženu anketu o zadovoljstvu provedenom radionicom https://www.surveymonkey.de/r/6KTSXBP

Radionica je medijski popraćena, a više možete pročitati u članku Gospodarskog lista.


Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu Agronomskim fakultetom, Croatia osiguranjem i Genillard&Co organiziralo je 22. rujna 2020. godine radionicu pod nazivom Climate change impact on agriculture in Croatia“. Radionica je održana u hibridnom obliku; 40 sudionika je pratilo radionicu iz prostorija Agronomskog fakultetu u Zagrebu, dok je 25 sudionika radionicu pratilo on-line preko  Zoom platforme.

Ciljevi radionice bili su povećati svijest o posljedicama klimatskih promjena, s naglaskom na rizike za poljoprivredu, isticati potrebu za poboljšanim i inovativnim upravljanjem rizikom kod svih dionika u sektoru poljoprivrede te raspravljati o oblikovanju prikladnih alata za upravljanje rizikom u poljoprivredi.

Nakon uvodne riječi moderatora Cristophera Genillarda (Genillard&Co) i Maria Njavre (Agronomski fakultet),  skup su pozdravili Darko Vončina, prodekan za znanost Agronomskog fakulteta, Marija Cerjak, predsjednica HAEDa te Vanče Balena, član uprave(Croatia osiguranja.

U prvom predavanju, pod nazivom „A holistic view on risks for farmers in Croatia“, Mario Njavro je dao cjelovit pregled izazova s kojima se susreću poljoprivrednici uključujući klimatske promjene kao i strategije upravljanja rizicima.

Stefana Niemayera i Andreja Ceglara (JRC MARS) su, nadalje predstavili Sustav za predviđanje prinosa usjeva odnosno „Crop Yielf Forecasting System“ Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije. Sustav pruža informacije o praćenju usjeva i predviđanju uroda u stvarnom vremenu za EU i njezino susjedstvo te proširuje te aktivnosti na glavne svjetske proizvođačke regije. Sustav omogućuje i procjenu utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredu kroz simulaciju različitih scenarija klimatskih promjena.

Nazočnima su se obratile i predstavnice Državnog hidrometeorološkog zavoda, Ivana Čavlina Tomašević i Melita Perčec Tadić. Gospođa Ivana Čavlina Tomašević opisala je utjecaj vremena i klimatskih promjena na poljoprivredu u Hrvatskoj u predavanju nazova „Weather and climate change impacts on agriculture in Croatia (agrometeorological parameters and projections)“ na što se nadovezala Melita Perčec Tadić predavanjem pod nazivom „Climate data, maps and future projections in support of assessing vulnerability to drought“.

Krešimir Frančić, predstavnik Croatia osiguranja, predstavio je sheme javno-privatnog osiguranja te se dotaknuo problematike suše i mraza u Hrvatskoj kao posljedica klimatskih promjena. Kroz predavanje pod nazivom “Closing the protection gap: Climate risk management in agriculture” ukazao je na potrebu za većim osiguravanjem poljoprivredne proizvodnje, jer tek 15% poljoprivrednika osigurava svoju proizvodnju što pokriva oko 50% poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, a razina rizika od vremenskih nepogoda se povećava zbog klimatskih promjena.

Na kraju radionice,  Maria de Vries (Genillard&co) je održala predavanje pod nazivom “Agriculture risk metrics – an art or a science?” u kojem je prikazala kako funkcionira ARM-portal (Agriculture risk metrics portal). Stvoren iz suradnje Genillard&co i OSINT Analytics portal predstavlja skup analitičkih podataka o vremenskim prilikama i biljnoj proizvodnji, a omogućuje bolje razumijevanje praćenja i upravljanja rizicima koji proizlaze iz prirodnih opasnosti na pojedinom tržištu. Portal pruža povijesne i prognozirane vremenske podatke, kao i podatke o prinosu i opasnosti za poljoprivrednu proizvodnju.

Svi predavači su suglasni da problem klimatskih promjena i  njegov utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju zahtijeva holistički pristup i sudjelovanje svih aktera, kako bi se zajedničkim snagama pronašla odgovarajuća rješenja koja bi smanjila negativne posljedice klimatskih promjena na hrvatsku poljoprivredu. Naglašena je važnost prikupljanja valjanih podataka o vremenu i poljoprivrednoj proizvodnji s ciljem stvaranja modela koji bi olakšali predviđanje budućih situacija što bi omogućilo prilagodbu klimatskim promjenama kako bi se smanjio rizik za poljoprivrednu proizvodnju.

Želimo se zahvaliti svim predavačima i sudionicima na ovoj radionici te se veselimo budućem druženju!

Prezentacije s radionice

CO_Workshop_Zagreb_V1.2
HR_insuranceWorkshop_JRC_final
20-09-22_Zagreb Climate Risk Workshop_Njavro_CCG
20-09-22_Zagreb Climate Risk Workshop_GCo_ARM
DHMZ_CR4A_Zagreb_22092020_web_javno