8
ožu

Izvještaj s predavanja „Vino u životu i kulturi Hrvata“, 5.03.2015.

Rekli su o vinu …

Tko pije vino, ne poznaje njegovu štetnost; tko ga ne pije, ne poznaje njegove koristi.

–     Kineska poslovica

Vino – piju ga i bogataši i siromasi.

Vino – vole ga i muškarci i žene, i učeni i neučeni. Vino – uz njega se slavi, uz njega se tuguje.

U prostorijama Matice hrvatske u četvrtak 5. ožujka 2015. održano je prvi zajednički skup Matice hrvatske i Hrvatskog agroekonomskog društva pod naslovom „Vino u životu i kulturi Hrvata“. Predavanju je nazočilo oko 60 osoba različitih struka i zanimanja – ljubitelja i poznavalaca vina.

Predavanje je pozdravnim govorom otvorila dr.sc. Ljiljana Gašparec Skočić, pročelnica Odjela za poljodjelstvo Matice Hrvatske, koja je ujedno predstavila i program predavanja. Prisutnima se obratio i predsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva, prof.dr.sc. Ivo Grgić, ističući pritom da je ovim predavanjem započela plodna suradnja Hrvatskog agroekonomskog društva i Matice hrvatske.

Vino je važan poljoprivredno prehrambeni proizvod u svim regijama Hrvatske i kao narod možemo se pohvaliti višestoljetnom tradicijom vinogradarstva i vinarstva. O važnosti vina svjedoče povijesni dokazi i arheološki nalazi na području Hrvatske – od Slavonije do juga Dalmacije.

Inspirirana time dr.sc. Gašparec Skočić održala je zanimljivo predavanje na temu „Vinova loza i vino u povijesti, sadašnjosti i budućnosti Hrvata“, naglasivši da je osnovni problem hrvatskog vinogradarstva proizvodna struktura. No trend smanjenja ukupnih površina pod vinogradima i problem usitnjenost parcela, ne obeshrabruje domaće proizvođače u stvaranju vrhunskih vina. Hrvatska je kroz povijest bilježila uspone i padove u vinogradarstva, a ukupna proizvodnja danas je značajno manja u odnosu na onu krajem 80-ih godina 20. stoljeća. Dr.sc. Gašparec Skočić naglasila je važnost uvođenja bogate palete autohtonih sorti vina u turističku ponudu te zaštitu i brendiranje.

Postoje li rješenja … ?

O važnosti organiziranja i suradnje vinogradara i vinara u Hrvata, kroz povijest i sadašnjost, govorio je prof.dr.sc. Miroslav Tratnik. Kao ekspert u području zadrugarstva naglasio je važnost povezivanja malih proizvođača u organizacijske jedinice – vertikalno i/ili horizontalno. Hrvatska vina su prepoznata na tržištu kao kvalitetan proizvod. Udruživanje proizvođača u vinogradarstvu može pridonijeti okrupnjavanju poljoprivrednih površina, smanjenju troškova proizvodnje, brzom protoku informacija i znanja među proizvođačima, osiguranju količine vine na tržištu koje cjenovno i kvalitetom može konkurirati kako na domaćem, tako i na europskom i svjetskom tržištu.

No, vino nije samo proizvod …

O ulozi vina u kulturi življenja Hrvata govorio je dr.sc. Vinko Milat. Vino je nerijetko bilo lajt motiv u književnoj građi. Od poezije, proze, romana ali i života naših književnika: Ujevića, Cesarića, Kozarca… Pisci su pili iz gušta, radi okrjepe duše, u slavu boeme, oponašajući jedni druge, iz očaja ili ovisnosti, liječeći ljubavne jade ili druge boljke, iz bunta, u bijegu od samoće …

Vino razvezuje jezik, dariva blistave govorničke teme, stvara rječitost. U vinu je sveta iskra. Vino i nadahnuće, to je jedan pojam; rječitost, duh i poezija izlaze iz vina.“

Tin Ujević ‘Kao da čovjek pije smijeh i pjesmu, i poslije treće čaše samo smijehom i pjesmom pozdravlja svijet oko sebe.”

Ivo Andrić

U Bibliji se vino spominje preko dvjesto puta.

“Daješ (…) vino što veseli srce čovjeku smrtnom i ulje od kojega se lice sjaji i kruh što krijepi srce čovjeku smrtnom” (Psalam 104:14, 15)

Mnoge pjesme opjevale su vino.

  • Nek’ se toči staro vino – Krunoslav Kićo Slabinac
  • Loše vino – Bijelo dugme
  • Vino i gitare – Gabi Novak
  • Vino na usnama – Vlado Kalember
  • Ljubav je tvoja kao vino – Oliver Dragojević
  • In vino veritas – Klapa Ragusa
  • Nisi ti više crno vino – Dalibor Brun
  • Kažu, u vinu leže istine – Berde band
  • Još litar jedan – Zvonko Bogdan

–     …

Zanimljivosti predavanja svakako je doprinio i bogat glazbeni program Odjela za glazbu Matice hrvatske, uz nastupe mladih i talentiranih glazbenika.

Priredile: Marina Tomić & Magdalena Zrakić