15
svi

„Održiva budućnost ruralnog prostora“ KONFERENCIJA OBZOR 2020 DESIRA PROJEKTA

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek 11. svibnja 2023. godine u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i suorganizaciji Hrvatskog agroekonomskog društva (HAED) održana je nacionalna konferencija Obzor 2020 DESIRA projekta pod nazivom „Održiva budućnost ruralnog prostora“. Konferenciju je otvorila i prigodnim riječima pozdravila sudionike predsjednica HAED-a prof.dr.sc. Tihana Sudarić istaknuvši važnost obrazovanja u razvoju digitalnih tehnologija.

Cilj projekta DESIRA bio je unaprijediti kapacitete ruralnih zajednica omogućujući uvid u buduće rizike, ali i prilike povezanim s digitalizacijom, a više o samom projektu, ali i rezultatima provedbe  predstavio je Ozren Hrsto iz Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Izv. prof. dr.sc. Nataša Bokan s Agronomskog fakulteta u Zagrebu pobliže je pojasnila ulogu žena i njihovu važnost u razvoju ruralnih područja. U svojem predavanju profesorica se dotaknula i prepreka za žene u ruralnim područjima i poduzetništvu poput toga da su žene u poljoprivredi često opterećene neplaćenim radom u obitelji, odnosno neformalni rad smanjuje ženama kapacitet da rade plaćeni posao. Žene uglavnom nisu zastupljene u političkom životu te nemaju adekvatan pristup institucionalnoj podršci. Prilikom rasprave o ovoj temi moglo se čuti kako 60% žena u Hrvatskoj iako ima visoku stručnu spremu, ima nižu zaposlenost u odnosu na muškarce. Također, iako je 30% žena nositeljica obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava upitno je s kojim motivom i razlogom su to. Važnu ulogu poljoprivreda ima i u ublažavanju klimatskih promjena čega se dotaknuo na konferenciji dr.sc. Milan Oplanić s Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč koji je predstavio rezultate anketnog istraživanja o stavovima poljoprivrednika o klimatskim promjenama iz šest južnih županije Hrvatske.  Dr.sc. Oplanić istaknuo je kako štete u poljoprivredi nastaju zbog težnje za zaradom te da službe za potporu ocjenjuju klimatske promjene problematičnijim i „dramatičnijim“ nego sami poljoprivrednici. Nacionalni ambasador za ekološku poljoprivredu pri Europskoj Komisiji i voditelj odjela za hortikulturu u Ministarstvu poljoprivrede dr. sc. Silvio Šimon u svojem je izlaganju „Ekološka poljoprivreda kao pokretač razvoja ruralnog prostora?“ podsjetio kako je do 2030. godine cilj svake zemlje članice pa tako i Republike Hrvatske imati 25% ekoloških površina. Dotaknuo se i nedostataka ove proizvodnje poput nižih prinosa u odnosu na konvencionalnu, ali i istaknuo kako je kod dobro prilagođenog ekološkog gospodarstva razlika u prinosima manja, a cijena značajno veća. Kako digitalne vještine približiti studentima na fakultetu objasnio je izv.prof.dr.sc.Tihomir Živić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek koji je u svojem predavanju predstavio e-udžbenik za studente dvogodišnjeg diplomskog studija “Digitalne poljoprivrede” koji je pokrenut 2021. godine na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. Video pozivom nutricionistica Sara Cobal, mag.nutr. iznijela je iskustva iz provedbe projekta „Petica – igrom do zdravlja“- javnozdravstveni program edukacije učenika nižih razreda osnovnih škola, njihovih roditelja i cjelokupne javnosti o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti s ciljem prevencije pretilosti.

Prof. dr. sc. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta Zagrebu, za kraj je poručio kako Hrvatskoj nedostaje znanja, ponajviše onog tehnološkog, a kada je riječ o samoj poljoprivredi da nije teško proizvesti već prodati. Osim znanstvenih i stručnih osoba konferenciji su prisustvovali i studenti smjera Agroekonomika s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.