8
ožu

Okrugli stol Revitalizacija ruralnih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom

Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) organiziralo je 18. veljače 2021. okrugli stol pod nazivom Revitalizacija ruralnih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom. Panelisti okruglog stola bili su:

  • sc. Marija Vučković, ministrica Ministarstva poljoprivrede,
  • Tihana Likarević, struč.spec.ing.agr., voditeljica Odsjeka za poljoprivredu, Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj Sisačko-moslavačke županije,
  • Rodoljub Džakula, dr. med. vet, OPG Džakula,
  • Dalibor Georgievski, MBA; dipl. ing. agr., Georg Consulting.

 

Moderator okruglog stola bio je prof. dr.sc. Ivo Grgić sa Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta.

Ministrica Vučković istaknula je da djelatnici Ministarstva poljoprivrede zajedno s djelatnicima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu pomažu unesrećenima u potresu na razne načine, savjetima i mjerama, a sve s glavnim ciljem održavanja poljoprivredne proizvodnje na navedenom području.

Najvažnija mjera s kojom Ministarstvo poljoprivrede planira pomoći Banovini je Mjeri 5 Programa ruralnog razvoja (Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti). Mjera 5 je u procesu prilagodbe i pojednostavljenja uvjeta natječaja kako bi se poljoprivrednici lakše pripremili i prijavili za tu mjeru. Najavljeno je da bi se natječaji iz Mjere 5 mogli otvoriti u ožujku, pri čemu se mjera prilagođava žurnosti potreba poljoprivrednika. U provedbi Mjere se očekuje veliki angažman savjetnika i članova LAG-ova koji će pomoći svima koji se budu uključivali na natječaj. Prema ministrici, natječaj će biti vrijedan najmanje 100 milijuna kuna, a priznavat će se štete i na razini dijelova gospodarstva npr. samo stoke ili gospodarskih objekata ili strojeva, a ne samo na razini cijelog gospodarstva. Osim Mjere 5, ministrica Vučković navela je i druge aktivnosti koje će poduprijeti Ministarstvo poljoprivrede, s posebnim naglaskom na podršku mladim poljoprivrednicima,  jačanje kratkih opskrbnih lanaca i ulaganje u plastenike te jačanje ekološke poljoprivrede na potresom pogođenom području. Ministarstvo planira potaknuti i bolju povezanost primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade za što ministrica najavljuje potpore od najmanje 5 milijuna kuna. U tijeku je i uvođenju e-savjetnika.

Tihana Likarević, struč.spec.ing.agr., voditeljica Odsjeka za poljoprivredu, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj Sisačko-moslavačke županije sudionike je upoznala sa stanjem poljoprivrede u Sisačko-moslavačkoj županiji, odnosno pojedinih poljoprivrednih grana na području pogođenim potresom. Navela je neke od planiranih aktivnosti iz Plan poticanja poljoprivrede koji je sastavni dio Županijske razvojne strategije, a kojim će se pomoći jačanju poljoprivrede na navedenom području.

Rodoljub Džakula, dr. med. vet., budućnost vidi u ekološkoj poljoprivredi koju bi trebalo sve više zagovarati na navedenom području. Prema riječima gosp. Džakule, na Banovini nema više od 100 vitalnih OPG-ova, a javljaju se problemi kao što su niska razina obrazovanja, zastarjela mehanizacija i oprema, te neodgovarajuća tehnologija. Osim toga, velik problem za poljoprivrednike predstavljaju i divlje svinje koje uništavaju usjeve. Smatra d abi veliku ulogu u obnovi mogli imati LAG-ovi.

Dalibor Georgievski, konzultant koji je dugo prisutan na području Sisačko-moslavačke županije je naveo problem neiskorištenog zemljišta, čije rješavanje otežava i zakon koji bi trebao urediti ovu problematiku, a koji se opetovano mijenja, dorađuje i nikako da se nađe uspješna formula. Suglasan je da je uvođenje e-savjetnika i konzultacija za poljoprivrednike dobro rješenje te korak naprijed te je pozvao Ministarstvo poljoprivrede da ponovo razmotri mogućnost sufinanciranje troškova konzultanata koji bi obišli što više poljoprivrednika i pokušali im pomoći.

U raspravu su se uključili i sudionici okruglog stola sa zanimljivim pitanjima i komentarima kako dalje i na koji način ojačati poljoprivredu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Jedna od ideja je uključenje studenata agronomije i veterine i njihovih inozemnih kolega u pomoć lokalnim poljoprivrednicima, kroz stručnu praksu. Ideju je pokrenuo gospodin Džakula, a već su ju podržali Agronomski fakultet u Zagrebu i Ministarstvo poljoprivrede.

U raspravi je rečeno da Banovina već dugo zaostaje za većim dijelom i možda je ovo prilika da na se tome području posveti veća pozornost. Potrebno je puno više investicijskih projekata što traži velike strukturne promjene, a problem ovog područja je i nedostatak radnog i intelektualnog potencijala. Poziva se na donošenje posebnog zakona odnosno Lex specialis kao i formiranje neovisnog tijela na duže vremensko razdoblje koje bi vodilo brigu o društvenoj i gospodarskoj revitalizaciji stradalog područja.

Ovim putem zahvaljujemo se svim panelistima i moderatoru na sudjelovanju!

Nadamo se da će predložene mjere i aktivnosti uroditi plodom i pomoći u revitalizaciji potresom pogođenog ruralnog područja.

 

Iz medija:

HAED okrugli stol

https://www.agroklub.com/financiranje/u-ozujku-natjecaj-iz-mjere-5-pomoc-obnovi-stradalih-poljoprivrednih-gospodarstava/66002/