18
ožu

PROMOCIJA MONOGRAFIJE PROF.DR.SC. TITA ŽIMBREKA

Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je 11. ožujka 2016. godine održano predstavljanje knjige, monografije prof. dr. sc. Tita Žimbreka. Tom događaju su nazočili brojni magistranti koji su okončali poslijediplomski studij Ekonomika poljoprivrede i čiji su radovi prikazani u monografiji „Povijesni prikaz i bibliografija magistarskih radova poslijediplomskog studija – magisterija Ekonomika poljoprivrede na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu“,

Izvješće s promocije monografije „Povijesni prikaz i bibliografija magistarskih radova poslijediplomskog studija – magisterija Ekonomika poljoprivrede na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu“

Dana 11. ožujka 2016. godine održano je predstavljanje knjige, monografije prof. dr. sc. Tita Žimbreka u prostorijama Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na predstavljanje su došli brojni magistranti koji su okončali poslijediplomski studij Ekonomika poljoprivrede i čiji su radovi prikazani u knjizi ali i drugi članovi HAED-a te gosti iz Slovenije.

Urednik knjige je prof. dr. sc. Ivo Grgić, recenzenti prof. dr. sc. Vjekoslav Par, prof. dr. sc. Vinko Barić i prof. dr. sc. Ante Kolega, jezično je uredila Ana Jelušić, univ. bacc. ling. te tehnički Samir Hadžiavdić, dipl. ing. Tiskana je u 300 primjeraka, tisak MOTIV Zagreb, a izdana u nakladi Hrvatskog agroekonomskog društva i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Skup je uspješno i lepršavo vodila Magdalena Zrakić, mag. ing. agr. Na početku druženja riječima dobrodošlice prvo se obratio domaćin događanja dekan Agronomskog fakulteta prof. dr. sc. Zoran Grgić. Osim osvrta na važnost djela i agroekonomista kroz povijest biranim riječima se zahvalio za sve do sada učinjeno autoru prof. dr. sc. Titu Žimbreku.

Nakon dekana, prisutne je pozdravio i predsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva i urednik monografije, prof. dr. sc. Ivo Grgić. U svom govoru je istaknuo važnost monografije prof. dr. sc. Žimbreka u kojoj autor piše o razvoju agroekonomske misli, o razvoju društva te ujedno spominje osobe koje se pojavljuju kao polaznici Studija. Naglašava da je autor, prof. dr. sc. Žimbrek bio ne samo svjedok događanja nego pokretač i kreator mnogih promjena kroz koje je prolazio poslijediplomski studij te je osobno poznavao skoro sve polaznike.

Prof. dr. sc. Vjekoslav Par, prof. dr. sc. Ante Kolega i prof. dr. sc. Vinko Barić su kao recenzenti dali svoj osvrt na ovu važnu knjigu.

Autor prof. dr. sc. Tito Žimbrek je na početku iznio kako mu je drago vidjeti poznata lica svojih magistranata. Prof. Žimbrek prvo naglašava da su pisanju monografije pogodovale povoljne okolnosti; prva je što je bio dvadeset godina voditelj Studija; druga je da su u fakultetskoj Centralnoj agronomskoj knjižnici, uz četiri izuzetka, postojali pohranjeni ostali primjerci magistarskih radova. Autor u svom govoru priča o razvoju Studija i njegovoj povijesti od akademske godine 1964./65. kada je Studij započeo s radom pa sve do akademske godine 2004./05. kada se Studij gasi zbog uvođenja Bolonjskog sustava studiranja. Autor monografije naglašava da je za njega pisanje prikaza radova i bibliografije bio svojevrsni znanstveno – stručni izazov jer su radovima obrađivane raznovrsne agroekonomske, agrotehnološke i agrosociološke teme i primjenjivane razne istraživačke metode. Na kraju svog govora prof. Žimbrek se zahvalio izdavačima, Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskom agroekonomskom društvu, dekanu fakulteta, prof. dr. sc. Zoranu Grgiću i prodekanima kao i predsjedniku strukovnog društva a istodobno i glavnom uredniku, prof. dr. sc. Ivi Grgiću.

Druženje je obogaćeno nastupom mladih glazbenika Dijane Bistrović na flauti sa izvedbom skladbi Georga Philippa Telemanna: Fantazija za solo flautu broj 8,1.stavak – Largo i Georga Philippa Telemanna: Fantazija za solo flautu broj 8, 2. stavak – Spirituoso i 3. stavak – Allegro kao i Jeremije Bundala koji je izveo skladbu Johanna Sebastiana Bacha: Preludij iz 3. Partite u E-duru za violinu.

Druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.