18
lip

2. studentska konferencija “Hrvatska pivarska revolucija”

IZVJEŠĆE S KONFERENCIJE – HRVATSKA PIVARSKA REVOLUCIJA

Dana 24.4.2018. održana je druga studentska konferencija na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom „Hrvatska pivarska revolucija“, pod pokroviteljstvom Agronomskog fakulteta te Hrvatskog agroekonomskog društva. Organizirale su je studentice prve godine diplomskog studija Agrobiznis i ruralni razvitak – Darija Borović, Martina Grubišić i Paula Jurjević pod vodstvom dr. sc. Marine Tomić. Konferencijom se nastojalo približiti studentima, nastavnicima i drugim nazočnima sama tehnologija i proizvodnja craft pive. Željelo se ukazati na pozitivne primjere iz prakse te time poticati studente na mogućnost samozapošljavanja.

Konferencija je započela uvodnom riječi dekana Fakulteta, prof. dr. sc. Zorana Grgića, koji je pozdravio sve prisutne i zahvalio predavačima i ostalim sudionicima. Nakon dekana, voditeljica Mirna Raguž pozvala je predsjednika kluba Hrvatskog agroekonomskog društva, prof. dr. sc. Ivu Grgića, da pozdravi sve prisutne u ime HAED-a.

Nakon uvodnih riječi na red je došlo predavanje Gorana Kramarića kojemu je tema bila kućna proizvodnja piva. Predavanje je započeo izlaganjem o pripremi potrebnoj za proizvodnju piva te naveo da postoje dvije opcije (pivo iz ekstrakta slada i pivo od slada). Nakon toga naveo je korake u procesu kućne izrade piva (ukomljavanje, kuhanje, fermentacija i odležavanje, karbonizacija). Za svaki od navedenih koraka u procesu objasnio je koliko traje, koji mu je postupak te koja mu je oprema potrebna. Tijekom predavanja objasnio je kako nastaje gorčina hmelja te koja je oznaka i što ona znači (IBU). Objašnjene su razlike između kvasaca te način njihove primjene. Pri svakom koraku naglašavao je značaj higijene i dezinfekcije. Nakon poučnog predavanja Gorana Kramarića publika je imala vremena za postavljati pitanja. Nakon toga uslijedila je pauza u kojoj su se kušala piva koja su proizveli gosti predavači (Pivnica Medvedgrad, Zmajska, Daruvarska pivovara) te se održala nagradna igra u kojoj su tri sretna dobitnika osvojila paket piva od gosta predavača.

Drugi dio konferencije činila je panel rasprava na temu „Kako su craft piva promijenila pivarsku scenu?“. U panel raspravi sudjelovali su vrsni pivski znalci koji doslovno žive pivu poput Andreja Čapke (Zmajska pivovara), Ivana Naukovića (Pivovara Medvedgrad), Kreše Marića (Daruvarska pivovara) te Jakova Kolege (Agrarno savjetovanje). Moderator panel rasprave bio je Domagoj Jakopović – Ribafish, još jedan od vrsnih znalaca pive. Svaki od njih je ispričao kako su zapravo krenuli s pivarstvom i otkuda se stvorila ta ljubav prema pivi i općenito pivarstvu. Pričali su o nastanku njihovih pivovara, brendova piva i njihovim imenima. Više puta su naglasili kako craft nema točnu definiciju, ali da za svakog od njih je to životni stil odnosno odluka da proizvodiš dobru pivu. Također su pričali o sudjelovanju na homebrew prvenstvu te da su određene pive uzele nagrade. Treba napomenuti kako su kod malih i nezavisnih pivovara bitna jaka promocija pa tako Jakov Kolega organizira festivale u kojima sudjeluju samo male i nezavisne pivovare te je upravo on taj koji je organizirao prvi festival craft piva. Također su panelisti uspoređivali craft piva u Americi, Europi i naša u Hrvatskoj te isticali neke prednosti i nedostatke.
Na kraju panel rasprave publika je postavljala pitanja na koja su dobila iscrpne i konkretne odgovore.

Konferencija je završila dodjelom zahvalnica svim predavačima. Prisustvovalo je 60 ljudi koji su pozorno pratili svaku riječ gostiju predavača.
Izvješće pripremila
Paula Jurjević