20
lip

37. skupština Društva agrarnih ekonomista Slovenije (DAES) – izvještaj

Na poziv predsjednika DAES-a prof. dr. sc. Jernej Turka, 37. redovitoj skupštini prisustvovali su predsjednik HAED-a Ivo Grgić te članica HAED-a i prodekanica Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet prof. dr. sc. Ramona Franić.

Cjelodnevno druženje započelo je u Perutnina Ptuj d.d. gdje su predstavljeni planovi za budućnost tvrtke poznate i izvan granica Republike Slovenije. Nakon toga bila je prilika da se uz kušanje najnovijih proizvoda u neformalnom druženju saznaju i poteškoće s kojima se susreću kao i načini kako to pokušavaju riješiti.

Nakon Ptuja, pitomim bregima zaputili smo se na Kmetiju Ber, Kočice 38, 2287 Žetale. Krasan suvremeni nasad jabuka i nekoliko vrsta jagoda u plasteničkoj proizvodnji djelovali su pomalo nestvarno na bregima u okolici Žetala.

I kao da nikada dosta iznenađenja, zaputili smo se na Veliki vrh (crkva Sv. Ana) u Cirkulanama gdje smo se upoznali s djelovanjem LAS Haloze i Vinarske zadruge Haloze d.o.o. te imali priliku upoznati se osim s vinima i sa starim vinskim sortama.

Napokon, zaključeno je da se mora odraditi i povod našeg druženja, tj. Skupština i za taj svečarski čin određen je Kmečki turizem Pungračič, Drenovec 7, 2283 Zavrč. Kako uz samu kuću prolazi međudržavna granica Slovenija/Hrvatska budno smo pazili da se neki od bitnih zaključaka ne prihvati na »drugoj strani ceste tj. u Hrvatskoj«. I predsjednik je predložio

Dnevni red skupščine:

  1. Otvoritev in pozdrav, imenovanje delovnega predsedstva
  2. Predstavitev KGZS, Kmetijski zavod Ptuj (ga. Helenca Kapun)
  3. Poročilo o delu Društva med 36. in 37. letno skupščino
  4. Poročilo o finančnem stanju društva ter določitev članarine (mag. Neva Žibrik)
  5. Razno

što drugi i prihvatiše.

Nakon uvodne riječi DAES-a i otvaranja Skupštine, priliku da pozdravi skup dobio je i predsjednik HAED-a. U svome neuobičajeno kratkom obraćanju spomenuo je povijest dobre suradnje agrarnih ekonomista dviju država te prenio pozdrave od svih članova HAED-a a poglavito doajena agrarnoekonomske misli iz Hrvatske. Kao primjere dobre suradnje spomenuo je sve intenzivniju suradnju na doktorskim disertacijama, povjerenstvima kod izbora te u zajedničkim znanstvenim radovima. Zahvalio se na pozivu te čestitao prof. dr. sc. Emilu Erjavcu na dekanskoj časti Biotehniške fakultete, Univerza v Ljubljani.

I ovaj posjet poslužio je za poticanje zajedničke suradnje agrarnih ekonomista Slovenije i Hrvatske.

Za HAED zabilježio

Ivo Grgić