24
lis

U Zagrebu održan 183. seminar Europskog udruženja agrarnih ekonomista (EAAE)

U zagrebačkom Hotelu International 4* od 8.-9. rujna održan je seminar Europskog udruženja agrarnih ekonomista (EAAE). Bilo je to 1. zagrebačko i 183. europsko izdanje seminara, koji se ove godine bavio razmjenom znanja iz područja eksperimentalne i bihevioralne ekonomije. Seminar je nosio naslov ˝Experimental and Behavioral Economics Research in Agri-Food and the Environment˝, a organiziran je u okviru Obzor 2020 AgriFoodBoost projekta (Boosting Excellence in Experimental Research for Agri-Food Economics and Management), financiranog od strane Europske unije. Suorganizatori događanja bili su Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) i Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet. Pokrovitelji seminara bili su Grad Zagreb i Ministarstvo poljoprivrede, a događaj je poduprt od strane Turističke zajednice grada Zagreba i tvrtke Croatia osiguranje d.d.

U ime Lokalnog organizacijskog odbora, seminar je otvorila Branka Šakić Bobić, izvanredna profesorica na Agronomskom fakultetu i članica HAED-a. Voditeljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever Koren je pozdravila sudionike seminara u ime Ministarstva poljoprivrede. Dobrodošlicu izlagačima poželio je i predstavnik gradonačelnika Grada Zagreba Emil Tuk, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje. Sudionike je u ime Agronomskog fakulteta pozdravila prodekanica za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak, a seminar je otvorila voditeljica projekta AgriFoodBoost, prof. dr. sc. Marija Cerjak.

Rezultate svojih istraživanja predstavili su vrhunski stručnjaci iz područja eksperimentalne i bihevioralne ekonomije u području agrobiznisa i zaštite okoliša te su tako potaknuli raspravu i razmjenu znanja kako iz metodološke tako i iz empirijske perspektive.

Na seminaru su sudjelovali renomirani znanstvenici s nekoliko vrhunskih europskih i svjetskih sveučilišta i institucija. Uz brojne goste, na ovom dvodnevnom događanju izravno je sudjelovalo 68 autora i koautora radova iz 18 zemalja. Radovi su predstavljeni u podijeljenim paralelnim sekcijama u dvije dvorane. Predstavljeno je ukupno 58 radova, uključujući dva plenarna predavanja, 45 usmenih izlaganja i 11 prezentacija znanstvenih postera.

Ponuđene su brojne zanimljive teme iz područja eksperimentalne i bihevioralne ekonomije, pa su tako prikazani rezultati istraživanja o:

  • ponašanju poljoprivrednika u primjeni umjetne inteligencije
  • spremnosti poljoprivrednika na plaćanje ekološki prihvatljivog gospodarenja otpadom
  • utjecaju internetskih reklama na emocije i izbor hrane kod adolescenata
  • ponašanju potrošača prilikom nestašice namirnica na tržištu;

Predstavljena su i brojna druga istraživanja i simulacije stvarnih situacija na tržištu.

Seminar je ugostio dva izvrsna plenarna govornika iz Francuske. Nikos Georgantzis (Burgundy School of Business Dijon) predstavio je istraživanje pod nazivom „Emocije u konzumaciji vina i žestokih pića“ i potaknuo vrlo aktivnu raspravu među sudionicima. Drugi plenarni predavač, Paolo Crosetto (Institut national de la recherche agronomique – INRAE) je održao predavanje pod naslovom “Korištenje laboratorija za istraživanje prehrambenih politika: prošlost, sadašnjost i budućnost”, koje je potaknulo sudionike na razmišljanje o načinima korištenja laboratorija za terenska istraživanja.

U svom bogatom sadržaju, seminar je ponudio i trening radionicu pod naslovom ˝Power Analysis˝, koju je predvodio profesor Jens Rommel sa Švedskog sveučilišta poljoprivrednih znanosti iz Uppsale.

Za razliku od dosadašnjih EAAE seminara, 183. europsko i 1. zagrebačko izdanje ovog događanja, omogućilo je prisutnima konzultacije s ekspertima iz područja eksperimentalne i bihevioralne ekonomije. Na popisu eksperata našli su se:

– Andreas Drichoutis (Agricultural University of Athens; prema IDEAS RePEc rang listi pripada među 10% najboljih ekonomista u svijetu)

– Carl-Johan Lagerkvist (Swedish University of Agricultural Sciences, jedan od vodećih švedskih stručnjaka u području istraživanja preferencija potrošača poljoprivredno-prehrambenih proizvoda)

i

– Maurizio Canavari (Alma Mater Studiorum – University of Bologna, ekspert u području marketinga poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ima bogato iskustvo u koordinaciji i vođenju brojnih EU projekata).

Iznesena izlaganja kao i provedene rasprave bit će izvrsna osnova za nastavak razvoja metodologije istraživanja eksperimentalne i bihevioralne ekonomije te će pružiti korisne uvide za donošenje odluka u gospodarstvu, vladi te javnom sektoru. Ishodi ovog događanja imaju veliku važnost u razumijevanju primjene eksperimentalnih metoda u području poljoprivrede, hrane i zaštite okoliša, posebno tamo gdje je to otežano specifičnostima sektora, poput velikog broja tvrtki bez istraživačkih i inovacijskih kapaciteta, slabog prihvaćanja inovacija i slabe veze između akademske zajednice i agrobiznisa.