Izvješće sa skupa: Inovacije i agrobiznis: Transfer znanja i tehnologije
Dana 29. studenog 2024. godine održan je VI. međunarodni znanstveno-stručni skup Hrvatskog agroekonomskog društva pod nazivom „Inovacije i agrobiznis: Transfer znanja i tehnologije“. Skup je organiziran na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i okupio je približno 60 sudionika.
Predsjednica Hrvatskog agroekonomskog društva, prof. dr. sc. Tihana Sudarić, u svom je uvodnom obraćanju poželjela dobrodošlicu prisutnima i zahvalila suorganizatorima skupa: Hrvatskoj akademiji poljoprivrednih znanosti, Međunarodnoj mreži MBA Agribusiness and Commerce (standing committee of ICA), Veleučilištu u Križevcima, Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč, Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomskom fakultetu u Zagrebu te Ministarstvu poljoprivrede, pokrovitelju skupa.
Skup su pozdravili dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Zdravko Tušek.
Pozvana predavanja održali su prof. dr. sc. Tihana Sudarić, koja je izložila temu „Od ideje do izrade novog kolegija“, prof. dr. sc. Ivan Plašćak, koji je govorio o „Edukaciji i transferu znanja kao ključnim elementima u razvoju poljoprivrede kroz inovativne tehnologije“, te prof. dr. sc. Edi Maletić, koji je predstavio „Razvoj programa cjeloživotnog obrazovanja na Agronomskom fakultetu u funkciji razvoja vinogradarstva i vinarstva“. Na kraju je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga izložio temu „Inovacije u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji – AGRO ARCA“.
Ove godine, skup je održan u nešto drugačijem formatu. Umjesto klasičnih predavanja, sudionici su svoja istraživanja predstavili kroz dvije panel rasprave. Prva panel rasprava obuhvatila je teme poput utjecaja inovacijskih potpora na poslovanje i izvoz malih i srednjih poduzeća u proizvodnji maslinovog ulja (slučaj Albanije), sustava prijenosa znanja i inovacija u poljoprivredi (AKIS) u Hrvatskoj, te izazova u trgovini voćem i povrćem na Zapadnom Balkanu. Drugi panel bio je posvećen temama poput automatizacije praćenja procesa fermentacije vina, primjene umjetne inteligencije u poljoprivredi, te održivim strategijama smanjenja otpada od hrane i njihovom utjecaju na očuvanje okoliša.
Novost ovogodišnjeg skupa bila su i izlaganja projekata, koji su također predstavljeni kroz panel raspravu. Neke od tema su uključivale podizanje svijesti o klimatskim promjenama, primjenu metabolomike u selekciji otpornosti vinove loze na bolesti, poboljšanje integriteta i transparentnosti u lancu opskrbe hranom s oznakom kvalitete.
Skup je pružio izvanrednu platformu za razmjenu ideja, iskustava i znanja među stručnjacima, s ciljem daljnjeg poticanja razvoja održivog i uspješnog agrobiznisa temeljenog na inovacijama.
Sudionici su imali priliku objaviti cjelovite radove u časopisu Agroeconomia Croatica, uz knjigu sažetaka.
U sklopu skupa održan je i XXIII. Sabor Hrvatskog agroekonomskog društva, dodatno naglašavajući važnost zajedničkog djelovanja i suradnje na unapređenju ovog sektora.