12
stu

Coffeerencija – Izvješće s 5. HAED-ove studentske konferencije

Na 5. studentskoj konferenciji u organizaciji Hrvatskog agroekonomskog društva (HAED) sudjelovala su neka od najznačajnijih imena hrvatske scene iz područja specialty (specijalitetne) kave. Konferencija, specifičnog naziva Coffeerencija, održana je 5. studenog u Velikoj vijećnici Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Zbog nužnih epidemioloških mjera, kojima je ograničen broj sudionika, događanje je organizirano u hibridnom obliku te se je konferencija mogla pratiti i online putem Zoom platforme. Konferenciju je uživo posjetilo oko 50 sudionika, dok je 30-ak sudionika pratilo događanje online.

Konferenciju su organizirale studentice 5. godine diplomskog studija Agrobiznis i ruralni razvitak, Ivana Golek i Tamara Dukić, pod mentorstvom inicijatora Kristijana Bilića, člana HAED-a. Za vizualni identitet i izradu promo materijala Cofferencije pobrinula se Gabriela Sušac, također članica HAED-a.

Jedan od glavnih ciljeva konferencije bio je studentima pokazati kako krenuti u poduzetničke vode te na koji način se nositi s izazovima poduzetništva u Hrvatskoj. Izlagači su kroz svoje primjere dobre prakse studentima predočili najvažnije elemente poduzetništva, preko izazova i nedaća do konačnog uspjeha. Kroz svoja izlaganja, hrvatski pržioničari su studentima ukazali na mogućnost samozapošljavanja te pokretanja obrta i osnivanja vlastitog brenda.

S nekoliko uvodnih riječi, konferenciju je započela prof.dr.sc. Marija Cerjak, predsjednica HAED-a, koja je poželjela dobrodošlicu sudionicima, a studentica Ivana Golek je vodila program.

Kao prvi izlagač nastupio je Rok Fabijan, slovenski poduzetnik koji trenutno živi i radi u Brazilu, gdje je pokrenuo tvrtku Coffers Direct, koja spaja proizvođače s najboljih brazilskih plantaža i pržioničare diljem svijeta. Njegova prezentacija je bila dobar uvod u konferenciju jer je ispričao nešto više o samom uzgoju kave, a ponajviše o prednostima i nedostacima uzgoja kave kao monokulture i polikulture.

Drugi izlagač, vlasnik pržionice Quahwa, Robert Pudić ispričao je brojne zanimljivosti o kavi kao namirnici i prehrambenom izvoru antioksidansa. Osvrnuo se na istraživanja o kaskari (sušenoj kori ploda kave), kao mogućem lijeku protiv raka. Istaknuo je i vlastito istraživanje o pravilnom prženju specijalitetne kave, koju je proveo u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. Također, opisao je način djelovanja kofeina te koje su prednosti ispijanja bezkofeinske kave.

Na popisu izlagača našao se i Nik Orosi, predvodnik domaće scene specijalitetne kave, vlasnik brenda Eliscaffe, ujedno i dobitnik brojnih priznanja s natjecanja barista. Radi se o poduzetniku koji je nagrađivan za kvalitetu kave koju prži, a istoimeni kafić u njegovom vlasništvu osvajao je i nagrade najbolji zagrebački kafić. U svom izlaganju, Nik se osvrnuo na svoje početke bavljenja specijalitetnom kavom. Ukazao je na prednosti i dobre strane ulaska u poduzetništvo, ali i na poneke otežavajuće okolnosti s kojima se susreo u poslovanju, koje je prebrodio vođen vlastitom strašću prema specijalitetnoj kavi. Kroz raspravu se osvrnuo na temu društvene odgovornosti i pravedne trgovine u nabavnom lancu kave.

Najmlađi izlagač na Coffeerenciji, Karlo Purić, vlasnik i osnivač brenda Four Wheel Coffee Roasters, govorio je o motivaciji za pokretanjem vlastitog obrta, pržionice i kafića, koja je smještena na zagrebačkoj tržnici Kvatrić. Unutar svojih 15 minuta govora, Karlo je posjetiteljima uspio prenijeti vlastitu priču. Neizostavan dio njegovih postignuća odnosi se na natjecanja za najboljeg baristu, na kojima je osvojio brojne medalje, koje su mu bile inspiracija za ulazak u svijet hrvatske scene specijalitetne kave.

Osnivač poznatih Lively Roasters-a, Marko Brajković pričao je o tržištu kave, a ponajviše se osvrnuo na položaj Hrvatske u odnosu na europsko tržište specijalitetne kave. Spomenuo je i suradnju s Agronomskim fakultetom s kojim je radio na ispitivanju kave. Tvrtka Lively Roasters je prvi profesionalni proizvođač i dobavljač specijalitetnih kava u Hrvatskoj, a Marko Brajković proizvodi i kozmetiku na bazi kave.

Iznimno zanimljivo izlaganje imala je Ana Buljan, suvlasnica Coffee Shopa Karibu Kaaawa, smještenog na zagrebačkoj Trešnjevci. Ana je podijelila svoju priču o tome kako je u današnje vrijeme biti žena u poduzetništvu. Govorila je o svojim poslovnim počecima te kako se zajedno sa svojom kolegicom Ivanom Zec odvažila uploviti u poduzetničke vode, unatoč tome što su imale sigurne poslove u konzultantskoj tvrtki. Ispričala je o njihovom zajedničkom putu u Tanzaniju 2016. godine, iskustvu koje su imale na plantaži kave koje ih je i nagnalo na razmišljanje o pokretanju vlastitog biznisa s kavom. Ovo izlaganje je izmamilo pozornost sudionika, posebno zbog toga što su Ana i Ivana danas jedine ženske predstavnice scene specijalitetne kave u Hrvatskoj.

Izlaganja je zaključio glavni barista iz splitskog D16 Coffee, Stanislav Jurišić. On je predstavio rizike u poslovanju specijalitetne kave, a kao najveći rizik ističe needuciranost potrošača o specijalitetnoj kavi, što predstavlja prepreku za isticanje pred konkurentima i približavanje proizvoda potrošačima. Osvrnuo se i na djelovanje Covid-19 pandemije, koja je utjecala na poslovanje cjelokupnog HoReCa kanala.

Studenti su pokazali veliki interes za izlaganja domaćih pržioničara, što se pokazalo kroz raspravu koja je uslijedila nakon održanih predavanja. Kroz raspravu su još detaljnije razrađene teme za koje su studenti pokazali najveći interes. Ponajviše se raspravljalo o poteškoćama i prednostima na tržištu specijalitetne kave, društvenoj odgovornosti poslovanja i pravednoj trgovini u nabavnom lancu kave.

Po završetku Cofferencije, prisutni su degustirali blend-ove prisutnih pržioničara, koje je pripremao i prezentirao višestruko nagrađivani barista iz Four Wheel Coffee Roasters-a, Karlo Purić.

Leave a Reply