1
srp

Dan Društva i XI. Izborni Sabor

JEDANAESTI IZBORNI SABOR HRVATSKOG AGROEKONOMSKOG DRUŠTVA

održan je 3. srpnja 2014. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon pozdravne riječi Bore Mioča, prodekana za znanost Agronomskog fakulteta u Zagrebu te uvodne riječi predsjednice Društva Ružice Lončarić, uslijedio je okrugli stol na temu Značaj i uloga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u kontekstu ruralnog razvoja. Moderator okruglog stola je bila Đurđica Žutinić. Okrugli stol je otvorio Josip Juračak, Agronomski fakultet Zagreb sa zanimljivim predavanjem Gospodarsko stanje i budućnost hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. O hrvatskoj poljoprivrednoj politici u kontekstu članstva u Europskoj uniji govorio je Krunoslav Zmaić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Posebno veseli optimizam Martine Petrović koja je predstavila vlastito obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojemu se bavi uzgojem crne slavonske svinje.

Nazočne je razveselio 4. broj časopisa Agroeconomia Croatica kojeg je predstavila glavna urednica Ružica Lončarić.

Izborni Sabor protekao je u dobroj atmosferi, prema predloženom i jednoglasno prihvaćenom Dnevnom redu. Radnim predsjedništvom ravnao je Josip Juračak, a podnesena su izvješća Upravnog odbora o radu Društva za razdoblje srpanj 2012. – srpanj 2014. (Ružica Lončarić), izvješće o radu sa studentima (Tihana Sudarić), o stanju članstva (Marina Tomić), Nadzornog Odbora (Jadranka Deže, Časnog Suda te Financijsko izvješće (Radmila Raguž-Đurić).

Tajnim glasovanjem za predsjednika HAED-a izabran je Ivo Grgić, za članove Upravnog odbora Marija Cerjak, Tihana Sudarić, Krunoslav Zmaić, Josip Gugić, Ružica Lončarić, Željka Mesić i Nataša Bokan, Nadzornog Odbora Tomislav Budin, Jadranka Deže i Josip Kraljičković, te Časnog Suda Tito Žimbrek, Lari Hadelan i Jozo Kanisek. Za tajnicu je izabrana Marina Tomić, a za rizničarku Ljiljana Wenzinger.

Ivo Grgić se u obraćanju nazočnima prvo zahvalio Ružici Lončarić na velikom doprinosu u aktivnostima Društva te i drugim članovima koji su u proteklih osamnaest godina na bilo koji način doprinijeli opstojnosti i razvitku HAEDA-a. Kao glavne smjernice u radu Društva naveo je:

• ažuriranje članstva Društva
• nastavak aktivnosti iz prošlog razdoblja
• medijska promidžba Društva
• suradnja sa srodnim društvima u Hrvatskoj i drugim državama
• suradnja sa javnim i drugim institucijama te ostalim zainteresiranim na određenim projektima, tribinama, kongresima itd.