9
srp

Izvještaj Interkatedarski suret Osijek

omisti iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Maribora, Križevaca i Zagreba.

Radni dio susreta bio je posvećen ulozi i značaju Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, kao reformskog instrumenta, u poljoprivrednom obrazovanju.

Sudionike skupa je pozdravio dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, a obratili su se i predstavnici drugih fakulteta, veleučilišta i učilišta, čiji predstavnici su bili prisutni.

Izlaganje prof.dr.sc. Krunoslava Zmaića na temu „Uloga i značaj HKO u poljoprivrednom obrazovanju“  te prof.dr.sc. Ramone Franić na temu “Standard zanimanja agroekonomist“ otvorilo je dugu raspravu o promjenama u obrazovanju, o podizanju kvalitete obrazovnog sustava te o povezivanju politike obrazovanja s politikom zapošljavanja.

Zaključci uvodnih predavanja kao i rasprava upućuju na sljedeće zaključke:

  • Zbog starenja društva, tehnoloških promjena i gospodarskog rasta nužne su promjene na svim razinama obrazovanja,
  • Naglasak reformi treba biti na podizanju kvalitete obrazovnog sustava,
  • Sve reforme je nužno uskladiti s potrebama tržišta rada,
  • Još uvijek u većini zemalja čiji su članovi bili prisutni na Interkatedarskom skupu nije jasno definiran opis poslova za agroekonomista,
  • U svim zemljama raste zainteresiranost studenata za upis na studij agroekonomike, što je pokazatelj važnosti struke,
  • Potrebno je veći naglasak staviti na educiranje agroekonomista za samozapošljavanje, a ne samo rad u državnim institucijama.

Tijekom radnog dijela prihvaćeno je da domaćin sljedećeg susreta (2017. godine) bude Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Beogradu. Nakon radnog dijela, sudionici Interkatedarskog susreta su uz stručno vodstvo obišli stari dio grada – Tvrđu, bioplinsko postrojenje Mala Branjevina te pršutanu „Žito“. Svečana večera je održana na poljoprivrednom gospodarstvu IPK Ovčara.

Drugi dan je bio posvećen obilasku i degustaciji vina u vinariji Đakovačka vina d.d. u Mandićevcu te obilasku „Državne ergele“ u Đakovu. Nakon obilaska katedrale Sv. Petra ponovno je uslijedilo kušanje vina i to u biskupskom dvoru. Interkatedarsku susret je završio svečanim ručkom u „Pansionu Budimir“ u Đakovu.

Hrvatsku agroekonomsku struku predstavljali su Ivo Grgić (AFZ), Magdalena Zrakić (AFZ), Lari Hadelan (AFZ), Branka Šakić Bobić (AFZ), Mateja Jež Rogelj (AFZ), Ramona Franić (AFZ), Ornella Mikuš (AFZ), Krunoslav Zmaić (PFOS), Ružica Lončarić (PFOS), Tihana Sudarić (PFOS), Jadranka Deže (PFOS), Ljubica Ranogajec (PFOS), David Kranjac (PFOS), Ana Crnčan (PFOS), Jelena Kristić (PFOS), Krstina Svržnjak (VGU u Križevcima) i Marina Tomić (AFZ).

Domaćinima veliko hvala na organizaciji i odličnoj atmosferi. Veselimo se sljedećem susretu u Beogradu.

Za HAED izvješće priredila: Marina Tomić