7
lip

STUDENSTKO NATJECANJE BIO-BASED INNOVATION STUDENT CHALLENGE 2023

U organizaciji Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Bio-based Industries Consortium-a (BIC) i Association of European Life Science Universities (ICA) i suorganizaciji Hrvatskog agroekonomskog društva (HAED) na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek održano je 26. svibnja 2023. godine studentsko natjecanje Bio-based Innovation Student Challenge 2023 (BISC-E23). BISC-E23 je europsko studentsko natjecanje koje prepoznaje izvrsnost u rastućem bio-baziranom industrijskom sektoru i nastoji podići svijest i uključiti studente u tranziciju prema bioekonomiji.

Natjecanje je bilo namijenjeno studentskim timovima na prijediplomskom, diplomskom i prvim godinama poslijediplomskog (doktorskog) studija čiji je zadatak bio kreiranje inovativnih bio-baziranih proizvoda ili procesa za rješavanje izazova s kojima se suočavaju društva i industrije. Spomenuto natjecanja je bilo prilika za studente da se uključe u održivi poduzetnički pothvat unutar biogospodarstva i osvoje vrijedne nagrade. Nakon nekoliko mjeseci zahtjevne pripreme tijekom kojih je bilo potrebno kreirati poslovni plan i prezentaciju, panelu sudaca su predani izvještaji na ocjenjivanje.

Na natjecanju u Osijeku, svaki je tim na engleskom jeziku predstavio esvoju poslovnu ideju. U snažnoj konkurenciji prvo mjesto je osvojio tim Textilebusters kojeg su činili studenti Lucija Galić, Antonija Kojić (Fakultet agrobiotehničkih zanosti Osijek), Denis Deže (Odjel za Biologiju), Matija Fortuna i Dorotea Markasović (Ekonomski fakultet Zagreb) uz mentore Nebojšu Stojčića i Ivanu Banjad Pečur. Drugoplasirani tim FlyRecycle činili su studenti Sandra Skendžić, Dana Čirjak i Pave Ninčević s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz mentoricu Dariju Lemić, a u trećeplasiranom timu The Renewable synergists bili su Gabrijel Barčić, Dominik Orešković (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Marija Pavičić i Filip Rustan (Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu) uz mentore Vanju Jurišić i Nikolu Španića.

Prvoplasirani tim sudjelovat će na europskoj razini natjecanja te će također imati čast predstaviti svoju poslovnu ideju i u Briselu, u jesen 2023. godine na obilježavanju desete godišnjice Bio-based Industries Consortium-a.